De ene kabel is de andere niet

Introductie
De ene kabel is de andere niet

Kabelfeitjes

Over coax, netwerkkabels en HDMI-aansluitingen. Wat heeft u nou echt nodig voor uw glasvezelaansluiting? Eén van de vrijwilligers van Glasvezel Zuidenveld schreef er een verhelderend verhaal over. Met dank aan Thieu Stultiens:

De providers van het glasvezelnetwerk van Glasvezel Zuidenveld leveren een zogenaamde WiFi-router. Die router wordt door zowel TriNed als Tweak aangesloten op de binnenkomende glasvezel. Voor tablet en smartphone maakt u uiteraard gebruik van de snelle WiFi. Maar tussen deze router en de computer en de televisie worden meestal nog kabels gebruikt. En dus gaan we het hebben over kabels.

Coax-kabels hebben een hogere weerstand (impedantie) en daardoor een wat beperkte overdrachtssnelheid. Coax is eventueel te gebruiken in een abonnement van TriNed maar is bij 4K TV wel erg krap en niet bepaald toekomstbestendig.

Internetkabel oftewel UTP-kabel heeft een veel hogere dataoverdracht en is verkrijgbaar in diverse categorieën: Cat 5e (1Gbit/s bij 100 MHz), Cat6 (10Gbit/s bij 500 MHZ) en Cat7 (10 Gbit/s bij 1000 MHz). Op alle soorten internetkabels, , staat de categorie en de overdrachtssnelheid duidelijk vermeld. Wees verstandig en koop geen merkloze kabels! Kies bij voorkeur Cat7, dat is het meest toekomstbestendige.

Heeft u meerdere apparaten in huis, dan komt wellicht een zogenaamde switch in beeld. Netwerkkabels kunnen niet zomaar aan elkaar geknoopt worden als elektriciteitsdraad. Er is een actieve splitter nodig om het dataverkeer in goede banen te leiden. Denk even aan de situatie dat beneden een tv met Playstation staat. U hoeft dan niet twee lange kabels te trekken, u kunt tussen deze apparaten een netwerkswitch installeren. Er zijn switches met 4 tot 20 aansluitpunten. Een 4-poorts Tenda of TP-Link koopt u bij AliExpress al voor 11-12 respectievelijk 15-16 euro.

Tenslotte de HDMI-kabel. Eigenlijk heeft die niet direct met het netwerk te maken. Het is een kabel voor overdracht van audio- en videosignalen, zoals bijvoorbeeld tussen interactieve ontvanger en TV. Voor een 4K TV heeft u overigens wel een HDMI 2.0 of 2.1 versie nodig. Voor HD kwaliteit volstaat versie 1.4. Ook hier geldt, koop gekwalificeerde kabels of laat het over aan een (gekwalificeerde!) installateur.

Dit is een technisch blog geworden en als u in verwarring bent gekomen, dan staan de monteurs van Trined en Tweak voor u klaar met uitleg als zij de aansluiting komen activeren. Als u van plan bent om van tevoren al kabels aan te (laten) leggen, overleg dan met uw installateur. Mocht u er niet uit komen, dan kunt u natuurlijk ook rechtstreeks bellen met de provider. Als u een nieuwe tv gaat kopen, laat u dan in de winkel goed voorlichten over de juiste HDMI-kabel. Een TV van 2000 euro komt niet tot z’n recht met een slechte HDMI-kabel!

TIP 1: houd de kabels zo kort mogelijk.

TIP 2: kunnen er geen kabels getrokken worden, gebruik dan de zogenaamde powerline-adapter. MAAR: hiermee krijgt u  niet de allerbeste kwaliteit!

Bekijk opmerkingen
Volgende artikel

Waar zijn we?

Vorige artikel

Activaties in gebied 3 vertraagd