Artikel: Een dag in het tijdperk van de digitale assistent…

Introductie
Artikel: Een dag in het tijdperk van de digitale assistent…

(Dit artikel verscheen eerder in de Harvard Business Review en in de nieuwsbrief van Jarno Duursma. Het beschrijft een realistisch toekomstbeeld, waar uiteraard ook vraagtekens bij gesteld zouden kunnen worden.)

"De autonome auto liet Lori bij haar thuis achter en vertrok vervolgens naar de geplande onderhoudsbeurt bij de dealer. Het zou weer op het juiste moment arriveren om haar de volgende ochtend naar de luchthaven te brengen.

De bekende stem van Eva, een "next-generation" slimme assistente als Alexa, begroette haar in de foyer van haar huis en herinnerde haar op milde wijze aan haar reisplannen voor de komende conferentie in LA. Lori had niet de moeite genomen om de details te achterhalen, omdat Eve had gezorgd voor het vinden van de beste vlucht, stoel en hotelkamer met in achtneming van het onkostenbeleid van haar bedrijf.

Terwijl ze haar boodschappen uitpakte, zag Lori dat Eve haar wekelijkse boodschappen had aangepast, door bederfelijke waren weg te laten en door het toevoegen van reisbenodigdheden en sunblock. Eve had berekend dat Lori te weinig wasmiddel had (en met wasgoed thuis zou komen), had de bot meer besteld maar was overgestapt op een nieuw, minder duur merk dat goede consumentenbeoordelingen kreeg. En, in de wetenschap dat Lori niet wilde koken, had Eve ervoor gezorgd dat haar favoriete afhaalmaaltijd bij haar thuiskomst zou worden afgeleverd.

Godzijdank is Eve er, dacht Lori bij zichzelf. Naast het beheren van haar boodschappen en reizen, volgde de bot haar financiële transacties en hield haar uitgaven binnen de perken. Elk kwartaal controleerde Eve bijvoorbeeld alle telefoonabonnementen op de markt en vergeleek ze met het verwachte dataverbruik van Lori.

Zij vertrouwde ook op Eve voor soortgelijke hulp bij het kopen van verzekerings-, bank- en beleggingsproducten. Soms moest ze haar bot instrueren over de afwegingen die ze bereid was te maken (bijvoorbeeld om af te zien van hogere rendementen voor een groenere beleggingsportefeuille).

En recent was Eve begonnen uit te zoeken welke producten ze naar op zoek was zonder dat ze het haar verteld hoefde te worden."

Bekijk opmerkingen
Volgende artikel

Waar staan we?

Vorige artikel

Glasvezel is noodzaak voor platteland! (door wethouder Jan Zwiers)