Introductie
Geen luxe,maar noodzaak

Geen luxe,maar noodzaak

Internet heeft de wereld veranderd. Snel internet is tegenwoordig geen luxe, maar gewoon noodzakelijk.

Deze noodzaak voelen we allemaal. We kunnen tegenwoordig niet meer goed functioneren zonder snel internet. Glasvezel is toekomstbestendig en past bij de ontwikkelingen in:

het onderwijs
Van basisschool tot universitair onderwijs wordt er steeds meer gebruik gemaakt van digitale leermiddelen. Ondersteunend onderwijs kan op afstand worden gegeven. Het uitwisselen en zoeken van informatie gaat digitaal. Het is mogelijk om lessen te volgen via videoverbindingen. Ongetwijfeld gaat deze ontwikkeling door. De thuissituatie moet hierop aangepast zijn.

de gezondheidszorg
De gezondheidszorg gaat mee met zijn tijd. Virtueel bezoek aan huisarts of specialist is al mogelijk. In ontwikkeling is de zorg aan huis en controle op afstand. Thuis meten is het bij de arts weten. E-health wordt een normaal begrip. Deze ontwikkelingen dragen ertoe bij dat ouderen langer zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.filmpje ontwikkeling thuiszorg

de digitalisering thuis
Het aantal apparaten dat gebruik maakt van internet en wifi neemt toe per huishouding. Het televisie kijken verandert. De nieuwe smart tv’s maken gebruik van apps. Tv kijken op je tablet is normaal. Livestreams maken het mogelijk om “live” aanwezig zijn bij kerkdiensten, grote evenementen of concerten. Apparatuur in je huis bedien je steeds meer met je smartphone. Het regelen van licht en verwarming, het aanzetten van het koffieapparaat, het kan inmiddels allemaal op afstand. Thuiswerken wordt steeds meer gewoon.

gemeente en overheid
Informatie opvragen, aangiftes doen of gebruik maken van diensten bij gemeente en overheid gaat via virtuele balies,  de zogeheten digitale loketten.

bedrijven
Steeds meer contact met klanten verloopt digitaal. Bedrijfsgegevens worden opgeslagen in de cloud. Snel internet in de regio trekt nieuwe bedrijven aan. Huidige bedrijven blijven en raken niet op achterstand. Dit heeft een positieve invloed op de werkgelegenheid. Agrarische bedrijven kunnen niet zonder snel internet. Hier wordt steeds meer gedigitaliseerd en gegevens moeten snel worden uitgewisseld.

toerisme
Bedrijven die op toerisme gericht zijn willen hun klanten snel internet aanbieden. De toerist verwacht gratis en snel wifi op het overnachtingsadres.

een leefbaar platteland
Een goede leefomgeving met bijbehorende voorzieningen is belangrijk voor een leefbaar platteland. Net als gas, water en licht hoort snel internet bij de basisvoorziening. Zonder snel internet worden we een digitaal achterstandsgebied. Dit heeft gevolgen voor allerlei voorzieningen, het winkelaanbod, de werkgelegenheid en ook de waarde van je woning. Als inwoner van het platteland is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid te zorgen voor een leefbaar platteland.

http://www.verbreedband.nl/wp-content/uploads/2017/02/info-300x220.jpg

Wat is glasvezel

Een glasvezel is zo dun als een haar: slechts 125 à 250 micron. De vezel bestaat uit twee soorten glas: een flinterdunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn. Glasvezel is ontwikkeld om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren.

http://www.verbreedband.nl/wp-content/uploads/2016/12/Kabel_gr-300x138.jpg

Digitale informatie wordt door een glasvezel gestuurd door manipulatie van een lichtstroom uit een laser: aan-uit-aan-uit enzovoort. Het is vergelijkbaar met het seinen van een boodschap in het donker door middel van een zaklantaarn en morsecode, waarbij een serie van punten en strepen informatie vormt. Hoe sneller de laser aan en uit kan flikkeren, hoe sneller de informatie kan worden overgestuurd. De snelheid waarmee de data wordt verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd en wordt meestal aangeduid als bits per seconde. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller dan ISDN) is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Niet alleen tekst, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s worden op deze manier via glasvezel overgeseind.

Voordeel glasvezelkabel ten opzichte van koper:

Glasvezel transmissie is sneller: glasvezel versus koperdraad transmissie zal altijd door glas gewonnen worden. Licht reist met de snelheid van het licht, terwijl koper slecht met één procent van de snelheid van het licht reist. Op dit moment is data overdracht via glasvezelkabels niet op lichtsnelheid, echter binnen afzienbare tijd zal men heel dichtbij komen. Op dit moment is glasvezel slechts 31 procent langzamer dan de lichtsnelheid. Dus, zoals je kunt zien, is er een enorm verschil in snelheid tussen koper en glas die vele duizenden procenten bedraagt.

Glasvezel transmissie resulteert tevens in minder verzwakking: Wanneer data over een lange afstand reist, ervaren wij via glasvezelkabels minder signaalverlies dan via koperen bekabeling. Glasvezel verliest slechts drie procent signaalsterkte over 100 meter. Daarentegen verliest koper 94 procent over dezelfde afstand. Repeaters of boosters verbeteren de genoemde percentages waardoor je in de praktijk nauwelijks iets merkt van het afzwakken van signaal, maar ook hier geldt dus dat glasvezel de koperdraad ruim verslaat als het gaat om het vermijden van signaalverlies.

.

Bekijk opmerkingen
Volgende artikel

De voordelen van glasvezel

Vorige artikel

Glasvezel: doel of middel?