Al eerder werden door “SamenBreed” interviews gepubliceerd waarin computergebruikers werd gevraagd hun mening te geven over hun huidige internetverbinding en wat zij noodzakelijk achten om, gezien het tempo waarin het dataverkeer jaarlijks toeneemt, daar goed op voorbereid te zijn. Dit artikel geeft het woord aan Jan Heijmans uit Zweeloo.
Jan, je bent onlangs met jouw gezin in Zweeloo komen wonen. Jullie hebben eerst vijf jaar in de vakantiewoning in Exloo gewoond en daarvoor in Raamsdonk. Hoe ervaar je hier in Zweeloo de internetsnelheid ten opzichte van de vorige woonplaatsen? Kan de huidige provider de gewenste snelheid leveren?
Jan: De huidige snelheid laat veel te wensen over. Op dit moment is maximaal 15Mb technisch haalbaar. We zitten na een fase van automatisering nu midden in de fase van digitalisering. We werken vanuit de cloud en steeds meer diensten zijn via internet. In ons geval lopen we vast met de huidige downloadsnelheid; een voorbeeld van dit moment: door de lage snelheid ben je in de buitengebieden waar geen kabel is eigenlijk gedwongen om tv te kijken via de schotel. Interactieve tv en kijken on demand zijn meer van deze tijd. De huidige generatie wil kijken wat ze willen en wanneer ze dat willen. Wij ook! Sinds kort hebben we door technische problemen met de schotel noodzakelijkerwijs (en eigenlijk tegen beter weten in) maar de omschakeling gemaakt naar interactieve tv. We kunnen op echter maar op 1 tv in hd kijken en de tweede tv nog net op normaal (geen hd) beeld. Als ook onze dochter thuis is (zij woont door de week op een kamer in Groningen) moet zij het doen met digitenne... dat is tv kijken met de klok 15 jaar teruggedraaid en verder niets! Dan hebben we het alleen nog maar over de download snelheid.
Nemen we vervolgens de upload snelheid (ca 0,75Mb) in ogenschouw dan wordt het schrijnend; Ik werk zelf voor een internationaal bedrijf en 1 dag per week vanuit huis. Met de huidige digitale middelen kunnen we met beeld en geluid communiceren met alle collega’s in Europa en daarnaast ook nog meekijken met wat er op onze schermen staat. De praktijk is dat ik wel met mijn collega’s kan meekijken maar dat ze mij vaak alleen maar horen… hetzelfde geldt voor andere interactieve gesprekken.
Jullie hebben twee opgroeiende kinderen: Merel (20) en Thomas (17) Zij zullen vaak o.a. voor hun studie en hobby’s gebruik moeten maken van het internet. Ervaren zij hierbij problemen?
Jan: Onze kinderen zijn opgegroeid met internet en vragen zich af hoe we überhaupt ooit zonder hebben gekund. Onze dochter baalt er indirect van omdat ze door de lage snelheid niet tv kan kijken zoals haar generatie dat gewend is. Voor haar studie is het voldoende, dit vraagt niet veel bandbreedte.
Onze zoon kijkt vaak via de laptop Netflix en gamed veel online. Hij ondervindt hier voortdurend problemen mee: haperende games en slechte beeldkwaliteit omdat de hd resolutie niet gehaald kan worden. We moeten dit noodzakelijkerwijs aanvullen met veel 4g.
Jouw echtgenote Nicole is onder andere werkzaam in de ouderenzorg. Hoe ziet zij de mogelijkheden van zorg op afstand, waarbij bijvoorbeeld consulten met de arts via het beeldscherm kunnen plaatsvinden?
Jan: Nicole werkt als zorgassistent in de zorg. Zij helpt in de ochtenden ouderen uit bed en helpt met wassen en aankleden. Dat zal nooit via internet kunnen. Zij is er geen voorstander van dat gesprekken met onder meer artsen via interactieve schermen en diensten zal gaan. Het beste is en blijft een persoonlijk gesprek. Maar de voortekenen zijn er wel. Banken en verzekeringsmaatschappijen werken al zo. Alle overige communicatie zoals onder andere de planning van haar diensten gaan wel via de cloud. Hiervoor is weinig bandbreedte nodig en gaat dus prima.
Wat zou voor jullie de gewenste oplossing zijn om zo snel mogelijk te kunnen beschikken over een razendsnelle en toekomstbestendige internetverbinding?
Jan: Het wordt van cruciaal belang dat er een stabiele verbinding komt met ook een hoge upload snelheid. De enige verbinding die dat kan bieden is glasvezel.
Onlangs schreef Jos Govaarts in OEK: Samen met u kunnen we de 75%. Om dat percentage te kunnen behalen zijn er nog zo’n 200 ondertekende intentieverklaringen nodig. Hoe zou jij deze groep willen overtuigen van het nut om in de toekomst mee te kunnen op de digitale snelweg en niet te blijven steken op het digitale zandpad?
Jan: Ik zou de mensen op het hart willen drukken dat voor een toekomstbestendige verbinding ook een hoge upload snelheid noodzakelijk wordt. De huidige kabelverbindingen bieden dit ook niet! We zetten onze bestanden en foto’s in de cloud en meer en meer diensten zijn met beeld en geluid. De upload moet dan eigenlijk net zo snel zijn! In het huidige gebruik ervaren de meeste mensen, en zeker die een kabelverbinding hebben, de snelheid als meer dan voldoende omdat ze die baseren op de download snelheid. Omdat met vaak bestanden download of interactief tv kijkt klopt dat ook wel maar binnen enkele jaren kom je erachter dat je letterlijk de aansluiting hebt gemist!
Jan wil afsluiten met een recent voorbeeld: Ik moest voor een project in Coevorden een inspectie uitvoeren voor een oplevering. Ik heb daar veel foto’s gemaakt voor onze opdrachtgever die dezelfde middag nog in hun bezit moesten zijn. Het was een bestand van totaal 245 Mb. Onze downloadsnelheid is 15mb en onze upload is maar 0,75Mb! Om een lang verhaal kort te maken: het uploaden van de foto’s heeft bijna drie uur geduurd. Zou ik de foto’s op een USB stick zetten en ze met de auto naar Utrecht brengen hadden ze er in iets meer dan anderhalf uur gelegen.