Kristalhelder

Introductie
Kristalhelder

Nieuwe manieren om muziek te beluisteren

Glasvezel biedt ons ook een nieuwe manier van muziekbeleving. Vrijwilliger Ben van den Broek is zelf een fervent muziekliefhebber en heeft hier voor u wat tips en uitleg op een rijtje gezet:

Streamen

Via glasvezel stream je draadloos of via kabel al je muziek van je PC, laptop of Mac naar je audioset. Er zijn veel manieren om streaming audio te realiseren. Voor een paar honderd euro heb je al een redelijke muziekstreamer (BOL, CoolBlue, MediaMarkt, iedereen heeft ze). Meestal zijn die in staat om honderden radiozenders binnen te halen. Keuze te over op internet. Je kunt altijd iets van jouw smaak vinden. En dan is dat ook nog eens van de hoogste kwaliteit.

Je kunt muziek gewoon binnenhalen op MP3 kwaliteit, maar ook in Flac of Wav. Met glasvezel kan dat allemaal zonder problemen. Vooral wanneer je muziek binnenhaalt als Flac of Wav gaat het om heel veel bits. Dit vraagt wel dat je naast een glasvezelaansluiting ook in huis de bekabeling goed op orde hebt.

Wat is het verschil tussen MP3, Flac en WAV?

MP3: is een manier om geluid te comprimeren. Met MP3 is het mogelijk de hoeveelheid opslagcapaciteit die nodig is voor het opslaan van geluid sterk te verminderen. Dit gebeurt door weglaten van elementen uit het geluid die een mens toch niet echt waarneem. MP3-compressie is “lossy”, dat wil zeggen dat er  bij het comprimeren gegevens verloren gaan.

Flac: Flac (Free Lossless Audio Codec) is een compressietechniek om audio op te slaan. Dit wordt gedaan zonder enige vorm van gegevensverlies (vandaar "lossless"). Flac wordt gebruikt om zonder verlies van kwaliteit geluid te digitaliseren. Flac wordt door veel mensen gezien als een van de beste methoden hiervoor, aangezien dit het best ondersteunde, kwaliteitsverliesvrije formaat en ook de snelste methode is.

Wav: is een Microsoft-standaard voor het digitaal opslaan van audio. Hiervoor wordt een ongecomprimeerde indeling gebruikt. Dat zorgt voor hoge kwaliteit, maar daar is ook veel geheugenruimte voor nodig. Om deze laatste reden is de WAV-indeling minder populair en wordt tegenwoordig eerder gekozen voor bijv. MP3.

Kabels

Ik heb zelf in mijn huis een rechtstreekse UTP-kabel van de router naar mijn hifi-installatie getrokken. Je kunt er ook voor kiezen om via WiFi te werken maar……een goede kabel is stabieler en kan de wereld van muziek aan! Gebruik je streamingsdiensten als Spotify, Qobuz, Tidal of Primefonic? Ook dan is het belangrijk dat je goede verbindingen hebt in huis. M.a.w. bezuinig nooit op kabels!!!!!

Bekijk opmerkingen
Volgende artikel

Activaties in gebied 3 vertraagd

Vorige artikel

Soms vissen we achter het net...