Met wie spreek ik?

Introductie
Met wie spreek ik?

De gezichten achter de helpdesk

In ons vorige blog legden wij al uit wie u wanneer kunt bellen of mailen met uw vragen of problemen. Het netwerk van alles dat in de grond ligt tot het witte glasvezelkastje in uw woning, dat is de verantwoordelijkheid van Glasvezel Zuidenveld en tijdens de aanleg natuurlijk ook van de aannemer. Vragen en opmerkingen daarover kunt u altijd bij ons kwijt.

Maar wie krijgt u dan aan de lijn? En wie beantwoordt uw e-mail?

Rob Dekker is de vrijwilliger die de meeste e-mails beantwoordt. Hij heeft al menig Coevordenaar van informatie voorzien. Ans Julicher en Dorette Duurkoop nemen in de ochtenduren de telefoon aan en beantwoorden in de middag ook e-mails en zij bellen ook de mensen terug die een voicemail ingesproken hebben.

Maar wie zijn dat dan?

Op de foto hieronder ziet u Rob Dekker en Ans Julicher, beiden vrijwilligers van het eerste uur. Onder de foto vertellen zij elk wie zij zijn. Dan weet u voortaan wie u aan de telefoon heeft en met wie u mailt.

Rob Dekker en Ans Julicher

Dames gaan voor, dus eerst komt Ans Julicher aan het woord.

Mijn naam is Ans Julicher, ik woon samen met mijn man Albert en onze hond Amar in Wezuperbrug. Naar volle tevredenheid, lekker landelijk en toch ook lekker overal dichtbij. Een klein minpunt is het trage internet en dat is dan ook de reden dat ik me inzet om snel internet d.m.v. glasvezel te krijgen in onze gemeente.

Twee dagen per week werk ik als secretaresse en de andere dagen vul ik met mijn hobby’s: weven, trainen met Amar, sporten en lezen.

Totdat het glasvezel door de hele gemeente ligt én aangesloten is wil ik mij verdienstelijk maken door enkele dagen per week uw telefoontjes te beantwoorden. Ik weet niet alles, maar ik ben hard aan het leren om te weten te komen waar ik alles kan vinden.

Groeten, Ans

En dan is Rob Dekker aan de beurt.

Mijn naam is Rob Dekker.

Ik werk sinds begin 2019 als helpdesk vrijwilliger voor de stichting Glasvezel Zuidenveld. Het is voor mij begonnen toen we jaren geleden in het dorpshuis van mijn woonplaats besloten om een glasvezelproject te starten onder de naam 'ReuzenBreedband'. Die naam werd gekozen vanwege het openluchtmuseum 'Ellert en Brammert' in Schoonoord. Samen met andere vrijwilligers zijn we toen een huis-aan-huis actie in de dorpen Schoonoord en De Kiel begonnen met het ophalen van intentieverklaringen. Vanwege de grote belangstelling bij de bewoners voor glasvezel bleek dat een groot succes. We haalden ruimschoots het quotum dat de gemeente Coevorden had gesteld.

In andere dorpen van de gemeente waren soortgelijke initiatieven gestart die uiteindelijk allen in de stichting Glasvezel Zuidenveld zijn samengebracht. Ook daar is in mijn woonomgeving weer een huis-aan-huis actie voor gestart. Dit keer moesten de intentieverklaringen worden omgezet in abonnementen bij de internetproviders die zich bij Glasvezel Zuidenveld hadden aangesloten. Dit ging aanvankelijk wat moeizamer dan met de intentieverklaringen maar dankzij de vele informatie avonden in de dorpshuizen van de gemeente Coevorden is ook dit een groot succes gebleken. We haalden ruimschoots het vereiste quotum aan abonnementen binnen en de glasvezelaanleg kon beginnen.

In de helpdesk worden voornamelijk vragen gesteld waarvan de antwoorden op de website van Glasvezel Zuidenveld of tijdens de vele informatie middagen- en avonden al gegeven zijn. Echter blijken mensen zich niet altijd geinformeerd te hebben of onze website niet geraadpleegd te hebben. Dan zie ik het als mijn taak om mensen alsnog de informatie die ze zoeken te verstrekken. Het leuke daarvan is dat daar op de valreep ook weer nieuwe abonnementen uit ontstaan waardoor het aantal deelnemers nog steeds toeneemt.

De aanleg van glasvezel door de aannemer gaat bij enkele bewoners soms niet helemaal naar hun verwachting. Maar na overleg met de aannemer wordt dit altijd naar tevredenheid opgelost. Er is niet altijd begrip bij mensen over de lange tijdsduur die de aanleg nu eenmaal heeft. Met wat uitleg over de globale planning en het feit dat er zich bij honderden kilometers graafwerk en duizenden aansluitingen ook onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen zien de meeste mensen dit uiteindelijk wel in.

Enkele mensen willen wel een geactiveerde aansluiting maar geen internetabonnement. Maar ook daar lukt het met wat uitleg wel om mensen te doen besluiten om alsnog een abonnement te nemen. Dan is zowel de aanleg als de aansluiting gratis en kan Glasvezel Zuidenveld de noodzakelijke lening voor het glasvezelproject met een deel van de abonnementsgelden in tientallen jaren aflossen.

Het zal voor mijzelf naar verwachting nog anderhalf jaar duren voordat glasvezel in mijn woonomgeving een feit is. Tot dan zal ik mij moeten zien te redden met traag ADSL via de telefoonlijn. Wat dat betreft is er in de afgelopen 30 jaar dat ik hier woon best veel veranderd. Wat ooit begon met een telefooninbelmodem en later via een verdubbeling met ISDN en uiteindelijk ADSL is nu op een punt aangekomen dat een hogere snelheid via de telefoonkabel niet meer te verwachten valt. Kabel of glasvezel wordt er in mijn woonomgeving door de grote providers zoals KPN en Ziggo niet aangelegd dus de komst van supersnel glasvezel vanuit het bewonersinitiatief Glasvezel Zuidenveld is een prachtig vooruitzicht.

Bekijk opmerkingen
Volgende artikel

Hoe zat het ook alweer....

Vorige artikel

Helpdesk Glasvezel Zuidenveld