DDoS – aanvallen op onze internetproviders
De definitie
Distributed-denial-of-service-aanvallen zijn pogingen om een computer, computernetwerk of dienst niet of moeilijker bereikbaar te maken voor de bedoelde klanten.
Wat gebeurde er?
Diverse Nederlandse internetproviders zijn vlak voor het weekeinde slachtoffer geworden van DDoS-aanvallen. Onder andere de van oorsprong Zeeuwse provider Delta. Vrijdag legde die aanval het openbare leven in Zeeland grotendeels plat. Pinautomaten werkten niet, thuiswerken was voor de Zeeuwen onmogelijk en interactieve tv-apps als Netflix deden helemaal niets meer. Delta noemde het zelf een ‘zeer omvangrijke DDoS-aanval’. Ook Online.nl en Freedom Internet werden getroffen door DDoS-aanvallen en de providers Tweak en Caiway lagen ook al onder vuur.
Wat is het?
Bij een DDoS-aanval wordt in korte tijd vanaf heel veel verschillende apparaten data opgevraagd van een provider waardoor de server overbelast raakt en onbereikbaar wordt voor de gewone bezoekers. Alsof bij een winkel honderden klanten tegelijk door de ingang naar binnen willen….
Hoe kan dat?
Hoe kan het dat providers zich laten verrassen door zo’n digitale aanval? DDos-aanvallen worden steeds groter en complexer en voorkomen is nagenoeg onmogelijk. De aanvallen zijn namelijk totaal onvoorspelbaar. De enige vorm van bescherming tot nu toe is zorgen dat je een snelle onverwachte groei van internetverkeer op je website kunt detecteren. En natuurlijk een perfect plan van aanpak voor het moment waarop je wordt aangevallen.
Waarom gebeurt het?
Het doel van een DDOS-aanval is om computersystemen te overspoelen met internetverkeer om zo servers vast te laten lopen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via apparaten die zijn gehacked en vervolgens centraal worden aangestuurd. Net als met het griepvirus ontstaan er telkens weer nieuwe versies. Dan kun je wel een vaccin hebben gekregen en je maatregelen hebben getroffen, maar je wordt er toch weer door verrast. Je voorbereiden op dergelijke aanvallen is dus bijzonder lastig.
Afpersing
DDoS-aanvallen zijn voor cybercriminelen een nieuwe, doortrapte manier om geld te verdienen. Ze persen bedrijven en organisaties af door te dreigen met aanvallen.
Wat kunnen wij er zelf aan doen?
Vaak worden meerdere aanvallen gecombineerd. Via gehackte apparaten over de hele wereld, zoals slecht beveiligde slimme koelkasten en camera’s, bestoken criminelen hun slachtoffer langdurig met verschillende soorten data. De gewone gebruiker van laptop, telefoon en andere slimme apparaten kan dus zijn of haar steentje bijdragen. Laat je apparatuur altijd updaten en kies sterke wachtwoorden zodat hackers jouw apparaten niet zomaar kunnen kapen!