Waar staan we?

Introductie
Waar staan we?

Wat gebeurt er op dit moment?

Over twee weken wordt ook in Dalen een wijkcentrale van Glasvezel Zuidenveld geplaatst en wel op de locatie: Noordwijk, 7751 AG Dalen (tegenover nr 2).

Het gaat hier om een klein model wijkcentrale. De wijkcentrales zijn de enige bovengrondse onderdelen van ons glasvezelnetwerk dat zich verder voor 99% onzichtbaar onder de grond bevindt en zijn onmisbaar voor het naar alle woningen brengen van het internetsignaal. De locatie van een wijkcentrale wordt bepaald door de architectuur van het netwerk. De centrales worden zodanig geplaatst dat iedereen optimaal kan genieten van de voordelen van het netwerk. De meeste wijkcentrales worden na verloop van tijd betimmerd en rondom van beplanting voorzien zodat zij, zoveel als mogelijk is, opgaan in hun omgeving.

Voortgang aanleg

Er wordt nu op meerdere plaatsen in de gemeente door de aannemer gewerkt. Volgende week bijvoorbeeld worden de laatste kabels naar de gevel gebracht in Oosterhesselen, de hoofdkabels liggen daar allemaal al in de grond.

Verder wordt er gegraven naar Steenwijksmoer maar ook al in Steenwijksmoer ten noorden van de recent geplaatste wijkentrale.

Voortgang per gebied

Gebied 1: Gees, Geesbrug, Zwinderen, buitengebied Wachtum

We zijn begonnen met het aanleggen van het netwerk in Gebied 1: Gees, Geesbrug, Zwinderen, buitengebied Wachtum. Daar worden de laatste voedingskabels  volgende week in de buizen geblazen. Voedingskabels zijn de kabels die het licht van en naar de wijkcentrales brengen. In Gebied 1 zijn inmiddels vrijwel alle adressen geschouwd. Ruim 1500 adressen hebben inmiddels de kabel bij de gevel liggen, klaar voor montage in de woning door één van de huisaansluitploegen. In meer dan 700 woningen heeft die huisaansluiting ook al plaatsgevonden en is het glasvezelaansluitpunt, de "FTU" (Fiber Termination Unit) gemonteerd. Deze adressen zijn of worden bezocht door de monteur van de provider die het modem installeert waardoor de internet- en tv-diensten beschikbaar worden. Als de kabel bij de gevel ligt, duurt het gemiddeld 78 dagen tot de huisaansluiting wordt uitgevoerd.

Gebied 2: Dalerpeel, Steenwijksmoer plus een deel van Coevorden en van Dalen

In dit gebied staat de wijkcentrale of Pop al op zijn plaats en wordt er rondom de Pop ook al druk gewerkt. Weer of geen weer, de verbindingen worden klaargemaakt. In dit gebied is al 10 kilometer aan hoofdgeul gegraven, dus aan de verbindingsroute, en zijn al meer dan 1000 adressen geschouwd!

Gebied 3: Dalen, Dalerveen, Stieltjeskanaal, Vlieghuis, Padhuis en Gebied 4: Dalen, Wachtum, Holsloot

Oorspronkelijk was de planning zo dat vervolgens gebied 3 (Dalen, Dalerveen, Stieltjeskanaal, Vlieghuis, Padhuis) aan de beurt was maar aanlegtechnisch bleek het slimmer om Gebied 3 en Gebied 4 (Dalen, Wachtum, Holsloot) tegelijkertijd aan te pakken zodat de uitrol van het netwerk nog sneller kon plaatsvinden. Dat betekent dat er momenteel in Gebied 4 al volop wordt geschouwd. Op meer dan 750 adressen heeft de schouwer daar al samen met de bewoner gekeken hoe en waar de glasvezelaansluiting aangelegd zou kunnen worden.

Vragen?

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Glasvezel Zuidenveld. U kunt ons bellen (0524-74 00 14) of mailen. Wanneer kunt u bellen? Elke werkdag van 9:00 tot 13:00 uur. Er is altijd maar 1 vrijwilliger tegelijk beschikbaar, dus als het druk is, kan het zijn dat u alleen een voicemail in kunt spreken. Mailen kan naar info@glasvezelzuidenveld.nl

Bekijk opmerkingen
Volgende artikel

Snelheid en WiFi, vervolg

Vorige artikel

Een goede schouw is het halve werk